VM i Ryssland och Qatar

Fotbolls-VM i Brasilien var utan tvekan årets populäraste och mest uppskattade event. Nu längtar många fotbollsfans till nästa gång VM hålls. Det är faktiskt inte längre än lite mindre än fyra år till dess. Och värdlandet är som många redan vet, Ryssland.

636955-soccer-world-cup

När det inte är VM kan det vara svårt att hitta något annat att göra. Men något som många förmodligen gör när ett världsmästerskap är över, är att blicka framåt till nästa VM. Nästa VM i fotboll hålls nämligen bara om fyra år. Det är inte speciellt lång tid. Dessutom hålls en mängd olika kvalmatcher som man kan underhålla sig med under tiden.

VM i Ryssland – dyraste VM hittills

Nästa VM i fotboll hålls alltså 2018 och värdlandet bestämde man 2010 skulle bli Ryssland. Ryssland blir därmed det första östeuropeiska landet som arrangerar VM. Kommande VM-turneringar förväntas bli ännu dyrare än de någonsin varit innan. Ryssland räknar med att lägga ner åtminstone 20 miljarder dollar på turneringen. Detta är dubbelt så mycket som man räknade med ursprungligen. Man funderar också på att till nästa VM utöka antalet platser i turneringen från 32 stycken till 40 stycken.  VM i Ryssland har blivit kritiserat på många olika håll eftersom att Ryssland inte anses vara ett fredligt land och fotbolls-VM handlar om en fredlig kamp mellan nationer. Många tycker att bland annat Sverige bör kämpa för att få VM flyttat någon annanstans. Läs mer.

Qatar blir värdland 2022

Vill man blicka ännu längre fram är det även bestämt vilka som kommer att vara värdland för fotbolls-VM 2022. Qatar blir värd och blir det första värdlandet från Mellanöstern. Qatar har dock blivit kritiserade som arrangörland eftersom att det är oerhört varmt där på somrarna och 1 400 byggarbetare uppskattas ha dött under byggandet av arenastäderna. Värmen har gjort att det diskuterats om att hålla VM i november eller januari istället, och kanske inte alls i Qatar. Fifa har även fått kritik för hur omröstningen gick till och hur landet blev arrangör. Qatar förväntas spendera ännu mer än Ryssland – hela 220 miljarder dollar. Det blir i så fall det i särklass dyraste sportevenemanget någonsin. Det hittills dyraste sportevenemanget, OS i Peking, kostade 43 miljarder dollar.