VM-Grupperna

Här tittar vi lite närmare på grupperna och lagen inför den stora festen. Vilka är favoriter och vilka kan överraska?

Grupp A

Sydafrika

Mexico

Uruguay

Frankrike

Frankrike är gruppfavoriter. Efter debaclet med Svennis som tränare ska det bli intressant att se vad Mexico kan prestera. Uruguay är mer svårbedömda, men om man slutar trea i det sydamerikanska kvalet så håller man rimligtvis bra klass. Hemmanationen Sydafrika måste spela på den absoluta toppen av sin förmåga för att gå vidare.

Grupp B

Argentina

Nigeria

Sydkorea

Grekland

Argentina är naturligtvis storfavorit. I övrigt en jämn grupp med svårbedömd utgång. Vad kan Lars Lagerbäcks Nigeria göra? Är Sydkorea lika starka som 2002, då man avancerade ända till semifinal? Grekland spelar en hård och försvarsinriktad fotboll som borde passa bra mot det här motståndet.

Grupp C

England

USA

Algeriet

Slovenien

England är huvudfavoriten. Laget ser mycket homogent ut och har chansen att ta sig riktigt långt i turneringen. Tuffa uppgörelser väntar dock redan i gruppspelet: USA är en fotbollsnation på frammarsch och Algeriet är reagerande afrikanska mästare. Slovenien bör inte räcka till här.

Grupp D

Tyskland

Australien

Serbien

Ghana

Tyskland är alltid pålitligt och kommer att avancera. Serbien spelare en teknisk fotboll och har duktiga individualister. Ghana är i grunden ett bra lag, men afrikanska lag brukar falla på organisationsbrist mot europeiskt motstånd. Australien spelar en frejdig fotboll med mycket kämpaglöd. Laget kan överraska.

Grupp E

Holland

Danmark

Japan

Kamerun

Två europeiska nationer tippas att gå fram här. Holland har ett grymt bra lag. Danmark är offensivt starka, men bakåt ser det inte riktigt lika bra ut för våra grannar. Kamerun har alltid mycket fotboll i sig och för deras del kan storstjärnan Samuel Eto kan vara skillnaden mellan utslagning och avancemang.

Grupp F

Italien

Paraguay

Nya Zeeland

Slovakien

En ”enkel” grupp på pappret. Italien brukar aldrig imponera i gruppspelet, men krånglar sig alltid vidare. Paraguay har en hel del kvalitéer. Nya Zeeland imponerar inte, medan Slovakien inte är så svagt som många tror. Kan möjligen utmana om andraplatsen i gruppen.

Grupp G

Brasilien

Nordkorea

Elfenbenskusten

Portugal

En stenhård grupp som är nästan omöjlig att tippa. Brasilien, Portugal och Elfenbenskusten; det kommer att bli sevärda matcher. Nordkorea får svårt att räcka till, men man ska akta sig för att utse laget till strykpåse.

Grupp H

Spanien

Schweiz

Honduras

Chile

På pappret en enkel grupp för europamästarna Spanien. Chile har inte fått något riktigt internationellt genombrott, men har en god chans på andraplatsen här. Utmanas främst av Schweiz. Honduras är duktiga på ungdomssidan, men knappast flygfärdiga redan nu.