VM Arenor

Trots delvis haltande förbereder står det numera klart att VM-arenorna kommer att stå färdiga till sommarens stora fotbollsfest. Matcherna kommer att avgöras i flera av Sydafrikas större städer, men de mest betydelsefulla matcherna kommer att spelas på Soccer City i Johannesburg, Moses Mabhida Stadium i Johannesburg och Green Point Stadium i Kapstaden.

Soccer City är den största arenan i Sydafrika och har en publikkapacitet på 94 700. Arenan byggdes 1987, men har inför världsmästerskapen både restaurerats och utvidgads. Två miljarder kronor har det kostat att rusta upp arenan. Då har publikkapaciteten utökats med 15 000 åskådare och arenan har även få ett nytt yttre skal. Många jämför nu Soccer City med OS-arenan Fågelboet i Peking. Soccer City ligger ute i förorten Soweto och den har inneburit ett lyft för hela området. En åttondelsfinal, en kvartsfinal och den stora finalen kommer att avgöras på denna magnifika fotbollsarena.

Moses Mabhida Stadium stoltserar med ett oerhört vackert namn. Stadion har även en vacker utsikt över Indiska Oceanen. En båge sträcker sig över arenan, liknande den på  Wembley Stadium i London. Dit upp kan du ta dig med lift eller trappor. Moses Mabhida var en frihetskämparna i kampen mot apartheidsystemet.  Arenan tar 70 000 åskådare och ligger i östra delen av mångmiljonstaden Johannesburg. Här kommer fem gruppspelmatcher, en åttondel och en semifinal att avgöras.

Green Point Stadium är en alldeles ny arena som har kostat stora summor. Green Point är byggd för att klara av de kraftiga vindarna i Kapstaden. Arenan har ett skjutbart tak av fiberglas som väger massiva 4500 ton. Vyn mot Taffelberget och Atlanten är magnifik och förmodligen VM:s vackraste. På den här arenan kommer bland annat en åttondlesfinal, en kvartsfinal och en semifinal att avgöras. Publikkapaciteten är 68 000.