Spelarprofiler

VM i Sydafrika kommer självfallet att innehålla en mängd stora spelare och profiler. Turneringen har oerhört hög status och det finns självfallet inte en superstjärna som ens funderar på att tacka nej till att representera sitt land. Vi tittar närmare på några av VM:s absolut största profiler.

Christiano Ronaldo – Portugal.

Ronaldo lär få dra ett mycket tungt lass för sitt Portugal. Laget är i en stenhård grupp med bland annat Brasilien och Elfenbenskusten. Ronaldo har ett oerhört driv med bollen och en bländande teknik. Han är dessutom en målskytt av rang. Mentalt har han tidigare inte visat sig vara lika stark. Försvarsspelarna kommer att göra allt för att få honom ur balans, men Christiano Ronaldo måste helt enkelt palla trycket om Portugal ska ha någon chans. Laget har annars ganska ont om stjärnor efter att den ”gyllene generationen” (Figo, Rui Costa med flera) har tackat för sig.

Wayne Rooney – England

I ett på pappret mycket starkt England är Manchester Uniteds toppforward Wayne Rooney den stora superstjärnan. Stor, stark, småful och ytterst målfarlig påminner Rooney mycket om den gamla tidens renodlade centertank; rakt på mål och avslut. Rooney har tidigare gjort bra prestationer i EM – och VM – slutspel. Redan 2004, som 18-åring gjorde han fyra mål på fyra matcher för sitt England i 2004 års EM. Han är definitivt kapabel till något likande nu.

Samuel Etoó – Kamerun.

Den oberäknelige Etoó kan bli guld värd för Kamerun. Få andra forwards har sån målsinne som Interstjärnan. Etoó är mannen som på egen hand kan avgöra en match och sådana kvalitéer lär Kamerun behöva. Sedan 2007 har Etoó även spanskt medborgarskap, men han har fortsatt att vara Kamerun trogen i landslagssammanhang.

Ronaldinho – Brasilien.

Nu kanske en del rynkar på  näsan och menar att 30-årige Ronaldinho redan har passerat zenit. Den superbegåvade mittfältaren har dock mycket kvar att ge. Sedan han kom till AC Milan hösten 2008 har lagets marknadsvärde skjutit i höjden.  I landslagssammanhang är han nästan alltid. Sista (?) chansen att vinna ett VM-guld med Brasilien borde motivera Ronaldinho till att göra en fantastisk turnering.